Sunt Gospodină

Cand se vopsesc, de fapt, ouale de Paste! Greseala pe care gospodinele o fac an de an

Ouale de Paste, potrivit traditiei, erau adunate din cuibar in miercurea din a patra saptamana a Postului Mare, numita si „miercurea Paresimilor”

Traditia spune ca in Joia Mare, numita si Joia Patimilor, este ziua in care gospodinele vopsesc ouale in rosu sau in alte culori.

Exista obiceiul ca de la lasatul secului si pana in aceasta zi, gospodinele sa nu stranga ouale. Era credinta ca ouale alese in aceasta zi nu se stricau pana la Paste. Acum se alegeau ouale pentru mancarea de Pasti si ouale ce urmau sa fie inrosite.

Chiar daca ele erau stranse in aceasta zi, vopsitul lor avea loc in joia din saptamana de dinaintea Pastelui, insa, niciodata in Vinerea Mare.

Tradiţia populară mai spune că ouăle roşii sunt considerate păzitorii casei şi tocmai de aceea nu trebuie să lipsească. În acelaşi timp, oul simbolizează viaţa eternă, fertilitatea, renaşterea şi norocul. În Antichitate, ouăle erau vopsite în diferite culori şi oferite cu ocazia venirii primăverii, simbolizând astfel revenirea naturii la viaţă, urmată de explozia cromatică specifică.

Oul a reprezentat dintotdeauna un simbol al fertilităţii, al bunăstării, chinezii fiind primii care au început să coloreze ouă şi să le dăruiască, iar asta se întâmpla cu mult înaintea creştinismului.

Obiceiul a fost însă preluat şi, în zilele noastre, fiind răspândit în Europa şi Asia, ca un simbol al Învierii Domnului.

Multe sunt legendele care stau la baza acestui obicei, iar cea mai răspândită povesteşte că Sfânta Maria, în momentele răstignirii Fiului său, avea în mână un coşuleţ cu ouă. Ea se gândise să le dăruiască soldaţilor pentru a-i îndupleca să fie miloşi.

Aceste ouă ar fi fost stropite de sângele Domnului şi, de atunci, s-a hotărât ca în amintirea patimilor sale, ouăle roşii să nu lipsească de la masa de Paşte.

Tocmai de aceea, în unele gospodării se vopsesc doar în Joia Mare, în altele în Vinerea Mare, dar oricum ar fi au legătură cu patimile şi cu mormântul lui Iisus.

Da, cu mormântul, pentru că ouăle se vor ciocni apoi ca simbol al Învierii, al momentului în care acea piatră a fost dată la o parte, lăsând loc unui alt început.

Ciocnirea ouălor înseamnă ruperea acelui zid care ne separă de viaţa veşnică.

Datorită fanteziei gospodinelor, ouăle de Paşte se vopsesc în mai multe culori, fiecare dintre ele având o semnificaţie:

roşu – sănătate, bucuria de a trăi
galben – recoltă, lumină
verde – fertilitate, speranţă
albastru – cer şi vitalitate
În unele zone din România se obişnuieşte ca în duminica Paştelui să se pună un ou roşu într-o căniţă cu apă şi să se spele pe faţă cu acea apă aducătoare de sănătate şi noroc. Ţăranii aruncă pe câmp sau în grădină cojile colorate, ca fiind purtătoare de recoltă bună, ferită de grindină.