Sunt Gospodină

Cu siguranță nu știai acest secret! Uite de ce este bine să pui coji de ouă rămase în mașina de spălat! Nu o să-ți vină să crezi când vei afla motivul!

Nici cei mai inventivi dintre producatori nu ar fi gasit o solutie mai buna pentru un ambalaj eco asa cum a facut mama natura pentru ou. Ce ramane dupa ce ti-ai pregatit omleta poate avea o multime de utilizari. Noi ti le aratam pe cele mai ingenioase.

Curăţă vesela

Din coji de ouă mărunţite, puţină apă şi săpun se obţine un abraziv natural, care curăţă perfect crusta de murdărie formată pe caserole, oale, cratiţe ori pe plita aragazului. Iar petele persistente de pe vasele de gătit cedează dacă le ştergi cu o pastă formată din pudră de coajă de ou fin măcinată şi o lingură de oţet.

Albesc rufele

Introdu în maşina de spălat, odată cu rufele albe, un săculeţ din pânză, strâns la gură, în care ai pus câteva coji de ou şi o felie de lămâie. Rufele vor ieşi albe.

Desfundă ţevile

Rupte în bucăţele suficient de mici cât să alunece pe ţevile chiuvetelor, cojile de ou le vor desfunda eficient.

Pastă de dinţi bio

Cu două linguri de pulbere de coajă, o lingură de bicarbonat de sodiu şi două linguri de ulei de mentă amestecate bine, într- un bol ceramic, se poate obţine o pastă de dinţi naturală.

Cafea mai savuroasă

Merită încercat: o coajă de ou fin măcinată, pusă în filtrul de cafea, scoate la iveală toată savoarea boabelor.

De folos şi în grădină

Pune cojile de ouă zdrobite direct pe pământ, lângă tulpina plantelor; pe măsură ce se descompune, coaja le furnizează florilor şi pomilor, prin mineralele conţinute, un îngrăşământ de cea mai bună calitate. Presărate de jur împrejur, la rădăcina plantelor, cojile de ouă vor forma o barieră naturală împotriva insectelor tentate să se înfrupte din ele.

Păzesc sănătatea arborilor fructiferi

Primăvara, în special dacă umiditatea este crescută, unii arbori fructiferi sunt atacaţi de boli periculoase. Aşa este şi “băşicarea frunzelor” (Taphrina deformans), care afectează în special piersicii. Pentru a păzi sănătatea arborilor, grădinarii pricepuţi atârnă de crengi, cu aţă sau sfoară, coajă de ou proaspăt (care nu a fost fiert în prealabil).

Minighivece pentru seminţe

Taie în două oul fiert, scoate albuşul şi gălbenuşul cu ajutorul linguriţei, iar în jumătăţile de coajă intacte pune pământ şi seminţe de la plantele pe care vrei să le înmulţeşti. Îngroapă “minighivecele” în solul din grădină: hrănite cu substanţele din coaja de ou, seminţele vor germina mult mai repede.