Sunt Gospodină

Cum stimulezi orhideea să înflorească din nou: truc genial pentru flori superbe

Orhideele sunt poate cele mai frumoase flori decorative care ne infrumuseteaza ferestrele cu florile lor roz, albe, verzi sau violet.

Orhideele nu sunt foarte pretentioase, sunt usor de intretinut si au una, doua si pana la trei tije cu flori care rezista cateva luni.

Dupa ce florile se usuca, de obicei planta intra intr-o perioada de repaus vegetativ in care va inlocui substantele nutritive pe care le-a folosit pentru a inflori.

Apa si substantele nutritive sunt stocate in frunzele orhideei si sunt necesare atat pentru crestere, cat si pentru inflorire.

Pentru a afla stadiul in care se afla orhideea nu trebuie decat sa va uitati la radacini.

Daca acestea sunt gri-cenusii, inseamna ca planta se afla in repaus vegetativ iar daca radacinile incep sa inverzeasca, inseamna ca orhideea va inflori in curand.

In mod normal, o perioada de repaus vegetativ poate dura intre 6 si 9 luni, timp in care planta isi va reface rezervele necesare pentru a inflori din nou.

Exista insa cateva trucuri pe care le puteti aplica pentru a stimula orhideea sa infloreasca mai repede.

Daca tulpinele pe care cresc florile au ramas verzi, mutati planta intr-un spatiu mai racoros unde temperaturile pe perioada noptii sunt cuprinse intre 13 si 15 grade Celsius.

Folositi un fertilizator special pentru orhidee si udati floarea cu apa la temperatura camerei o data pe saptamana.

Atunci cand apar primii boboci, aduceti din nou orhideea in locatia in care sta de obicei. Un alt truc prin care veti putea provoca o inflorire mai rapida a orhideelor este sa taiati tija cu flori cu 1.5 cm deasupra celui de-al treilea nod.

Un fertilizator bogat in substante nutritive va stimula planta pentru a avea o inflorire mai rapida.

Se stie despre orhideele Phalaenopsis că florile lor durează 3-4 luni, însă ce faci cu plantele după ce florile se ofilesc? Este important să nu îți pierzi răbdarea și să acorzi atenție câtorva aspecte esențiale.

Cu puțin ajutor, poți stimula orhideele să înflorească din nou mult mai repede decât ar face-o în mod normal. Iată 5 trucuri ce te vor ajuta să te bucuri de flori mai repede:

1.–După ce florile se ofilesc, taie tija florală deasupra celui de-al doilea nod de la bază pentru a stimula creșterea tijelor noi . Dacă tai doar vârful tijei sau dacă lași tija intactă, există șanse să se formeze noi boboci sau ca tija să ramifice, însă înflorirea nu va fi abundentă.

2. Asigură plantei suficientă lumină după ce nu mai are flori. Așeaz-o aproape de un geam orientat înspre est sau vest, însă nu în bătaia directă a soarelui.

3. Udă planta regulat. În perioada caldă, se recomandă udarea o dată sau de două ori pe săptămână, iar iarna, o dată la zece zile sau chiar o dată la două săptămâni.

Iarna trebuie să acorzi atenție și umidității atmosferice. Este important să nu așezi orhideele aproape de o sursă de căldură pentru că aerul uscat va dăuna plantei. Dacă aerul din încăpere este, totuși, prea uscat, așează într-un vas apă și un strat de pietriș, urmând ca ghiveciul orhideei să fie așezat pe pietriș. În acest fel va beneficia de umiditate atmosferică mai ridicată.

4. Pentru a grăbi înflorirea, administrează orhideelor un îngrășământ special pentru orhidee, cu Azot, Fosfor și Potasiu în concentrație de 20:20:20. Acesta se administrează o dată la două săptămâni, având grijă, totuși, să existe perioade în care se renunță la fertilizant (cel mai indicat este iarna).

5. Asigură orhideei tale o diferență de temperatură între zi și noapte. Ceee ce stimulează cel mai mult înflorirea sunt diferențele de temperatură. Ideal ar fi ca noaptea plantele să aibă parte de o temperatură de 14-16 grade, iar ziua, de 22-25 de grade.

O altă metodă este să ții orhideele o perioadă de 2-3 săptămâni într-o cameră răcoroasă, cu mai puțină lumină, după care să le muți la temperaturi de 22-25 de grade și la lumină suficientă.

Urmând aceste sfaturi, vei vedea că orhideele tale vor reînflori mult mai repede și te vei putea bucura din nou de frumusețea lor.