Sunt Gospodină

De Florii se mănâncă peşte. Iată cum prepari cel mai delicios peşte la cuptor. Reţetă

De Florii creștinii ortodocși sărbătoresc intrarea lui Iisus în Ierusalim, unde a fost întâmpinat cu frunze de palmier. Tot de Florii este și sărbătoarea celor care poartă nume de flori.

De Florii se mănâncă peşte, aceasta fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri. În această este dezlegare la pește, pentru că se spune că Iisus ar fi cerut să mănânce pește.

Creștinii ortodocși prăznuiesc intrarea lui Isus în Ierusalim mergând la Sfânta Liturghie de unde pleacă cu ramuri de salcie sfințită pe care apoi o pun la icoane, la uși și la ferestre.

Credința este că aceste ramuri ajută la tămăduirea bolilor, la belșug în gospodărie și sunt păstrate pe tot parcursul anului, până la următoarea sărbătoare de Florii.

Ramurile de salcie amintesc de ramurile cu care a fost întâmpinat Isus la intrarea în Ierusalim, dar ele simbolizează și renașterea vegetației și castitatea.

Floriile deschid și cea mai importantă săptămână din postul Paștelui, Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, de după cele 40 zile de post.

Iată o reţetă excelentă de peşte la cuptor, care te va face să îl prepari doar aşa de acum înainte.

INGREDIENTE

1.5 kg peşte proaspăt

1 lămâie

4-5 linguri ulei

200 ml vin alb

1-2 cepe

3-4 căţei de usturoi

1-2 foi dafin

1 lingura pastă de roşii

sare, piper

piper boabe

MOD DE PREPARARE

1. Se curăţă peştii de solzi, branhii şi intestine, se spală foarte bine cu apă rece, se usucă, apoi se crestează la 1-2 cm, se dă cu sare şi piper, se stropeşte cu zeamă de lămâie şi se lasă la rece 15 minute. Se încinge cuptorul.

2. Ceapa şi usturoiul se toacă şi se pun într-o tavă unsă cu ulei. Deasupra se pun bucăţile de peşte, care se ung cu ulei. Se adaugă vinul, sucul de roşii diluat cu puţină apă, câteva boabe de piper, sare şi foaia de dafin.

3. Se pune în cuptorul încins şi se lasă 50-60 minute. Se unge din când în când cu sosul din tavă, iar dacă este cazul se mai adaugă câteva linguri de apă. Când se serveşte, se ornează cu verdeaţă.

1, 5 milioane de români își sărbătoresc onomastica de Florii

Statisticile MAI arată că aproximativ 1,5 milioane de români poartă nume de flori și își sărbătoresc onomastica în duminica Floriilor.

Aproape 900.000 dintre persoanele care își serbează ziua de Florii sunt femei, cele mai multe purtând numele Viorica, Florentina, Florica, Camelia.

Tot în această zi sunt sărbătoriți aproximativ 600.000 de bărbați, majoritatea având numele Florin,Viorel, Mugurel și Trandafir.