Sunt Gospodină

Facem un salam de biscuiţi? Durează doar 15 minute să-l faci, iar reţeta e de post!

Salamul de biscuiti este un dulce al copilariei noastre ceausiste, este un desert ieftin, simplu si gustos. Salamul de biscuiti poate fi pregatit alaturi de micutii din gospadaria dvs., motiv pentru care toti participantii vor fi foarte entuziasmati, atat la pregatirea cat si la paparea produsului finit.

Avand in vedere ca vorbim despre copilaria mea, este reteta pe care mi-a dictat-o mama la telefon din caietul ei. Este reteta simpla, asa cum se facea ea odata pe vremea comunistilor cand unt nu se gasea si se folosea margarina din belsug.

Nu este o reteta „nationala”….am vazut ca mai nou acest termen incepe sa prinda la public.

In perioadele in care nu mananci de dulce, dar ai pofta de ceva dulce, incearca o reteta traditionala: salam de biscuiti de post.

INGREDIENTE

500 g biscuiti, 150 ml apa, 2 linguri cacao, 3 linguri zahar, 4 linguri apa, 100 g margarina, stafide, 2 linguri dulceata, esenta de rom

MOD DE PREPARARE:

Rupe biscuitii in bucati cat mai mici, apoi toarna cei 150 ml de apa peste ei si esenta de rom.

Amesteca zaharul, cacaua si apa (cele 4 linguri) si pune-le pe foc, pana dau in clocot.

Dupa ce amestecul clocoteste, da recipientul de pe foc si adauga margarina.

Toarna compozitia peste biscuiti, adauga stafidele si dulceata si amesteca bine.

Daca este necesar, mai pune cativa biscuiti. Ruleaza amestecul in folie alimentara si da-l la rece.

Un salam de biscuiţi, lung de 25,6 metri, a fost realizat, duminică, la Alba Iulia, de către 20 de bucătari care au păstrat reţeta bunicii, însă au adăugat şi ingrediente noi.

Salamul de biscuiţi a fost realizat în ultima zi a Festivalului Alba Carolina Food Fest, ideea aparţinând bucătarului Cosmin Toma, cunoscut în comunitatea locală pentru faptul că îi place să inventeze reţete culinare şi să le reinterpreteze pe cele clasice.

”Astăzi am ales să facem cel mai mare salam de biscuiţi din România şi, de ce nu, şi din lume, pentru că nu cred că s-a mai făcut până acum unul atât de mare. Am folosit 27 de kilograme de biscuiţi, 4 kilograme de ciocolată, 4 kilograme de rahat, două kilograme de nucă de cocos, 11 litri de lapte, 30 de pachete de unt, 35 de esenţe de rom şi un kilogram de stafide. Am lucrat 20 de bucătari, timp de mai bine de două ore. Biscuiţii au fost deja sfărâmaţi, în caz contrar ar fi durat mai mult”, a declarat Cosmin Toma.

Bucătarul a adăugat că a ales să realizeze un astfel de salam de biscuiţi, pentru a promova deserturile tradiţionale.

”Desertul acesta s-a născut undeva pe vremea comunismului, când gospodinele nu aveau altă materie primă pentru acest fel de mâncare. Am păstrat reţeta bunicii, dar am mai adăugat câteva ingrediente, stafide şi nucă de cocos”, a spus chef Toma.

Salamul de biscuiţi a avut formă triunghiulară, iar după ce a fost întins pe mai multe mese şi măsurat, a fost împărţit localnicilor pentru degustare.

Tot în cadrul acestui eveniment, bucătarul Cosmin Toma a lansat un parfum comestibil, pe care îl foloseşte pentru mâncărurile dulci, dar şi pentru corp.

În toamnă, bucătarul din Alba Iulia a lansat o carte de bucate de trei metri înălţime şi patru lăţime care conţine reţete inedite precum „trandafiri muraţi” şi „ciorbă de burtă sub formă de piramidă”. Între reţetele sale se mai numără „Desert din vanilie servit în intestin de porc”, „ghiveci cu flori” sau „Sarmale întoarse”.

Toma este consultat la mai multe restaurante din Transilvania, a participat la mai multe competiţii şi expoziţii cu specific culinar, iar în timpul liber predă lecţii de gastronomie bucătarilor amatori.