Sunt Gospodină

Rețetă mucenici. Cea mai bună rețetă de mucenici. O gospodină a dezvăluit unde este tot secretul!

TIMPI DE PREPARARE

Timp de gatire: 15 min Gata in: 15 min

INGREDIENTE

2 L apă, o pungă de 400 g mucenici, 350 g nucă Esențe: rom, lămâie, vanilie, scorțișoară etc.

MOD DE PREPARARE

Mucenicii muntenești sunt aceia mici, în formă de 8, fierți în zeamă aromată și plină de nucă și scorțișoară.

Nu ai timp să faci aluatul de la zero? Nu ai aparatul acela special în formă de 8 care îți ușurează munca? Nicio problemă! Cumperi din aceia ambalați, gata făcuți, din comerț, numai bun de pus direct la fiert.

Astfel, din numai 3 ingrediente și condimente, cu efort minim, faci o oală mare și delicioasă de mucenici muntenești, cu zeamă aromată și nucă multă., scrie unica.ro.

Pune apa la fiert, cu puțină sare în ea. Când dă în clocot, adaugă mucenicii din pungă.

După ce se înmoaie ușor, adaugă aromele dorite, amestecă ușor și mai lasă-i un pic la fiert – circa 10 minute. Mucenicii muntenești nu trebuie lăsați foarte mult timp la fiert, deoarece ei se vor găti în continuare în zeama fierbinte și aromată.

SFAT: Nu pune scorțișoara în oală în timpul fierberii, va deveni ușor cleioasă și nu vrei asta.

Ziua de 9 martie, când Biserica Ortodoxă sărbătoreşte pe cei 40 de Mucenici ucişi în Sevastia, are pentru spiritualitatea populară o conotaţie aparte.

Conform tradiţiei creştine, sfinţii martiri au fost 40, însă după cea geto-dacică au fost 44, atâtea fiind şi zilele dintre 9 Martie şi 23 Aprilie. Folcloristul Simion Florea Marian a tiparit o legendă, din Fratautul Vechi – Moldova, unde se vorbeşte de ziua celor 44 de Sfinţi.

Ziua Sfinţilor 40 de Mucenici – Potrivit tradiţiei populare, femeile fac în această zi mucenici în formă de opturi. Aceştia sunt duşi la biserică pentru a fi binecuvântaşi, iar apoi sunt consumaţi în familie.

În ziua mucenicilor, în credinţa populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinţilor Mucenici 40 de colaci numiţi sfinţi, mucenici sau brădoşi. În Moldova, aceştia au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, şi sunt copţi din aluat de cozonac şi apoi unşi cu miere şi nucă.