Sunt Gospodină

Salam de biscuiti Raffaello. Este desertul pe care il iubim cu totii, mai ales ca am crescut cu el

(Ingredientele prezentate sunt pentru 1.400 gr)

Ingrediente :

400 g biscuiţi simpli,

400 g lapte condensat,

200 g nucă de cocos,

100 g unt,

100 g zahăr,

2 foi napolitană,

40 g cacao,

120 ml apă,

15 ml esenţă de rom

Mod de preparare:

Intr-un bol se amestecă laptele condensat cu nuca de cocos. Se mărunţesc foile de napolitană şi se adăugă in compozitie. Se amestecă bine toate ingredientele si se pune compozitia pe o folie alimentară, apoise împachetează formând un rulou.

După formarea ruloului se strange bine la capete şi se bagă salamul la frigider.

Prepararea siropului.

Intr-o cratită se pune apa, zahărul şi cacaua, apoi se pune oala pe foc si se amestecă până la dizolvarea zahărului. Se ia oala de pe foc se adăugă untul şi esenţa de rom. Intr-un bol se sfaramă biscuitii si peste ei se toarnă siropul.

Se amestecă bine, apoi compozitia obtinută se pune pe o folie alimentară. Se presează şi se dă forma unui dreptunghi. Se scoate sulul de Raffaello de la frigider, se îndepărtează folia alimentară şi se pune peste compoziţia de salam de biscuiţi, apoi se rulează.

Se strange bine la capete apoi se dă la frigider pentru circa 2-3 ore, apoi se poate tăia şi servi.

Reţeta se poate modifică pentru a fi de post! Înlocuieşte ouăle cu două banane şi vei obţine un chec pufos la fel de delicios!

INGREDIENTE pentru un chec pufos

– 5 ouă, 200 grame de făină, 200 grame zahăr, 1 plic de praf de copt, 1 plic de zahăr vanilat, 2 linguri de cacao, 4 linguri de ulei, 1 praf de sare, 100 ml lapte

Separă albuşurile de gălbenuşuri. Gălbenuşurile le vei bate cu zahăr. E mai bine să foloseşti zahăr pudra, căci se topeşte imediat.

Albuşurile le vei bate spumă. Pune în ele puţină zeamă de lămâie (sau chiar un strop de oţet, spune bunica) sau un praf de sare, că să se întărească şi să devină o spumă perfectă.

Amestecă gălbenuşurile cu uleiul şi făină. Bunica spună să pui făină puţin câte puţin, în timp ce amesteci, că să nu ai cocoloaşe. Aşa sigur vei avea un chec pufos. Amestecă şi laptele la temperatura camerei.

Amestecă şi albuşurile bătute spumă şi amestecă uşor cu o lingură – dacă ai amestecat până acum cu mixerul, uită de el când încorporezi albuşurile.

Împarte aluatul de chec în două: într-o jumătate de compoziţie pui vanilie, iar în altă pui cacao. Pune în tavă o parte din compoziţie, apoi toarn-o şi pe a două şi cu o furculiţa sau un beţişor pentru frigărui, marmorează checul.

Checul pufos se poate prepară şi doar cu cacao (în acest caz pui 3-4 linguri de cacao) sau doar cu vanilie (cu 2-3 pliculeţe de zahăr vanilat). Poţi să pui în acest chec pufos nuci, ciocolată, stafide şi alte fructe uscate, poţi să îl serveşti pudrat cu zahăr sau cu nuca de cocoş. Oricum ai pregăti checul pufos, nu uită de cel mai important ingredient, secretul bunicii: dragostea!